Ervaringen en artikelen

Stukje van Annette Timmer uitleg over Iriscopie

DoorJill Smit

Met iriscopie kan ik aanvullende informatie geven.

Jill Smit en Manolito

Door middel van iriscopie kun je ‘zien’ waar een gedragsprobleem of een psychisch probleem vandaan kan komen. We zien bij een 2-jarig gezond paard een oog zonder markeringen. Alleen de erfelijke eigenschappen zijn zichtbaar. Door de jaren heen zie je dat de ogen veranderen. Ik kan laten zien waar eventuele problemen zitten en je advies geven hoe hiermee om te gaan.

Hoe werkt iriscopie?

Alle zenuwbanen zijn verbonden met het oog. Elke zenuwbaan die een prikkel geeft die anders is dan “normaal”, geeft een teken in het oog. Deze heb ik geleerd uit te lezen .

De eerste keer dat ik een iriscopie doe, geeft mij dat een indruk van hoe het paard op dat moment is, welke veranderingen van zenuwprikkels er zijn geweest en wat het paard zijn sterke en zwakke punten zijn. Hoe een verandering zich uit bij het paard ligt aan het type paard. Wanneer de zichtbare veranderingen exact zijn opgetreden weet ik niet. Elk paard reageert anders en heeft een andere (pijn-) grens ( zenuwprikkel). Ook reageren paarden verschillend op verschillende mensen en dat heeft te maken met hun energie uitstraling.

Het ene paard is veel rustiger en accepteert de mens als mededier. Het andere paard blijft de mens als onvoorspelbaar wezen zien.

Bij een vervolg iriscopie kan ik zien of er herstel is wanneer er schade zou zijn, of dat dit de constitutie van het paard nu is. Ik vergelijk de eerdere iriscopie met de nieuwe bevindingen en kan dus bepalen of de verandering er nog zit en ik kan opperen waar het vandaan komt.

Wij mensen kunnen nadenken: in het nu, in gisteren en in morgen. Paarden zijn in het moment MAAR halen wel herinneringen naar boven alsof ze in het NU zijn. De paarden reageren daar vaak weer hetzelfde op. Deze wetenschap met iriscopie als aanvulling kan ons een completer beeld geven.

Wanneer een paard een moment gaat ervaren als veilig, dan zal zijn gedrag veranderen.

Paarden gaan allemaal anders om met hun belemmeringen en aandachtspunten. Het ene paard is gevoeliger dan het andere paard.

Uitleg n.a.v. de foto’s van de ogen van Manolito

Linker oog
Rechter oog

Wanneer ik kijk naar de ogen van Manolito zie ik dat zijn linker pupil een beschadeging heeft. Dat valt buiten de iriscopie. Wel heb ik al meerdere paarden gezien met deze beschadiging en in hoeverre ze goed zien is aan een dierenarts te bepalen.

We hebben ook foto’s buiten genomen en de werking van de pupil, het sluiten in de zon en open gaan bij minder licht werkt goed. Het verslag wat ik nu schrijf kan je zien aan de hand van de foto’s die ik gemaakt heb.

Manolito heeft in het verleden wel eens zijn hoofd gestoten of is gevallen en ik denk dat hij daar wel een gevoelige schedel aan over heeft gehouden en een gevoelig tongbeen.

Een goed passend hoofdstel is van belang en gelukkig ben je daar zelf mee bezig.

Hij heeft een gevoelig karakter maar hij kan zich wel uiten .

Alle paarden hebben C.N.S. druifjes boven in hun pupil. Deze dienen ook als natuurlijke zonnebril en sluiten voor de pupil in de zon.

Manolito heeft ook een paar C.N.S. druifjes onder in de pupil zitten daardoor kan hij daar niet onder door kijken. Deze paarden moeten de mogelijkheid krijgen om uit te zoeken hoe zij het beste kunnen zien bij zonlicht. En met rijden volledig kunnen vertrouwen op hun ruiter.

Doordat hij denk ik minder ziet met zijn linker oog zal hij met zijn rechter oog willen kijken en soms daardoor zijn hoofd scheef houden .

Zijn rechteroog is zijn voorkeursoog geworden. Dat oog is verbonden met zijn mannelijk kant.

Hou er ook rekening mee dat hij aan zijn linkerkant minder ziet, daardoor wel beter voelt hoort en ruikt.

Hij heeft in het verleden last gehad van parasieten en of schimmels die nog voor een verstoring zorgen in de spijsvertering. Nu we de iris foto’s hebben kunnen we in het vervolg goed zien of hij niet een tekort aan mineralen en vitamines krijgt.

Dit type paard verzuur snel wanneer ze aan het werk moeten en dat merk je meteen op in de vorm van spierpijn en stijvigheid. Deze paarden moeten ondersteund worden om hun afvalstoffen te kunnen verwerken en met name de nieren en de lymphe. Wanneer je dit weet en ze hierbij ondersteund kunnen ze normaal en goed in de sport meekomen. Weet je dit niet dat zijn het vaak de paarden die een “onbegrijpelijke” fout maken ineens stoppen of juist ineens geblesseerd zijn . Spierpijn hebben terwijl ze eigenlijk “niets” gedaan hebben.

Hij heeft ook een gevoelig lymfestelsel en bewegen om zijn afvalstoffen op te ruimen is erg belangrijk.

In zijn linker been zit een energie verstoring.

Het is van belang dat hij altijd een goed passend zadel heeft. We zien dat hij zijn linker zijde van zijn lichaam meer gebruikt dat zijn rechter zijde. En aan de linkerkant zijn buik spieren soms verkrampen. Ik denk dat dat dan te maken heeft met het lastiger onderbrengen van zijn linker achterbeen.

Het tongbeen uitgelicht

In 1 woord bizar…dit is Manolito zoals ik hem ken….Annette wist van te voren niets over mijn paard.

Het kantelen met zijn hoofd wat hij al vanaf jongs af aan heeft is zo herkenbaar en nu weten we ook waarom. Medisch was alles al uitgesloten, alleen zijn oog nooit laten nakijken.

Het dwars door de balken lopen zodra ik Mano recht voor een hindernis zet. Dus toch… vertrouwen op je eigen gevoel. Het leek altijd of hij het echt niet leuk vond onder de man, maar nu snap ik hem. Hij moet kunnen kijken en zijn hoofd bijdraaien. Dat is de reden dat het aan de longeerlijn altijd wel goed gaat.

Het altijd willen wegdraaien tijdens het poetsen, zodat hij met zijn rechter oog naar buiten kan kijken.

Zijn heftige reactie met zijn hoofdstel omdoen, waardoor ik zelf met Bridle2Fit ben begonnen en het probleem dus gelukkig ook meteen weg was.

Zijn verzuring en verkramping van de spieren, soms kan hij dat ineens hebben en gaat dan gewoon stil staan tijdens een training. Dit is ontstaan na zijn Koliek operatie. Puur Myo druppels geven hem hier nu veel baat bij en houdt hem soepel en los in het werk.

Een passend zadel is voor ieder paard belangrijk, maar Mano heeft al vanaf jongs af aan een maatzadel en ik laat deze minimaal 2 x per jaar checken, hij reageert op de kleinste aanpassingen. Uiteraard meteen een afspraak met Arno Brandt gemaakt van Brandt Zadels.

Spijsvertering: schimmels en bacteriën die hebben er voor gezorgd dat hij 8 jaar geleden een maag impaction kreeg. Hij zal altijd gevoelig blijven voor schimmels en bacteriën en daardoor laat ik hem ook regelmatig checken door Erik Laarakker en geef ik hem preventief 2x per jaar een kuur Phytonics Micro Comp en Cosmic Blue pro-pre biotica.

Nieren van Mano waren inderdaad wat uit balans waarvoor ik hem al een druppel Phytonics Kidney Comp gaf. Ik merkte al een paard dagen aan hem dat hij langer bleef staan met plassen dan normaal.

Zal het dan nu toch een sportpaard worden? 😉

Alle gekheid op een stokje, maar wat een eyeopeners zeg!! Veel was ik al mee bezig en was bekend bij mij, maar ik kan nu vertrouwen op mijn eigen gevoel en gericht ondersteuning geven aan Mano met de juiste supplementen en training.

Onze paarden geven zelf zoveel aan, maar laten we ook echt naar ze gaan luisteren!
We zijn vorige week na 6 jaar weer gestart met de wedstrijden, dus wie weet…

Ik kan Annette echt aanbevelen 🙂

 


PAARDENIRISCOPIE door ANNETTE TIMMER

door Marja Gamal

Op donderdag 13 februari jl. heb ik de presentatie van Annette Timmer over Paardeniriscopie
bijgewoond bij Pensionstal De Heidehoek in Eemnes.
Nu had ik al een eerdere informatiebijeenkomst van Annette over hetzelfde onderwerp bezocht op
14 november vorig jaar, in de Bilt. Maar ik vond het onderwerp zo interessant, dat ik er graag nóg
meer van wilde weten.
Ik werd niet teleurgesteld.
In de eerste presentatie (voor een vrij groot gezelschap van paardenmensen die weinig tot niets
wisten van iriscopie bij paarden) vertelde Annette eerst over zichzelf, haar levensreis met de paarden
en haar ontwikkeling tot iriscopist.
Daarna ging ze in op wat iriscopie inhoudt, zowel voor de mens als voor het paard; en hoe zij vanuit
pure interesse voor het onderwerp en haar levenslange liefde voor de paarden, zich ontwikkeld had
tot een van de meest toonaangevende iriscopisten van Nederland (mijn woorden…)
Toen gingen we foto’s zien, heel veel foto’s.
Linkerogen, rechterogen, foto’s van veulens, jonge paarden, oude paarden, gezonde en zieke
paarden.
Enorm boeiend… Het oog kan ons vertellen wat het paard zelf niet kan zeggen: waar hij niet lekker zit
in zijn lijf, hoe het met zijn spijsvertering staat, waar het wel of niet goed gaat, waar hij pijn of stress
heeft etc.
Annette stelt geen diagnoses, maar ze doet wel aanbevelingen om eens naar bijvoorbeeld de rugspieren of
naar de nieren te laten kijken. Of naar de stressniveaus van het paard.
Ze werkt wel met kruiden, die de diverse functies van het paardenlichaam kunnen ondersteunen.
Dat op zich is niets nieuws voor een heleboel paardeneigenaren. (fenegriek en duivelsklauw staan bij
bijna iedereen al wel in de kast.)
Het is fascinerend om te zien hoe ieder oog anders is en specifiek voor dat ene paard, terwijl het
overduidelijk is dat, in zijn algemeenheid, dezelfde energieblokkades zich duidelijk vertonen in
dezelfde gebieden van de iris.
“What a piece of work is man” dichtte Shakespeare al, maar dat geldt zeker ook voor de paarden!
Ik vond het geweldig om te merken dat de presentatie van Annette bij De Heidehoek heel anders was
dan die in De Bilt.
Bij haar presentatie bij De Heidehoek ging ze vrijwel meteen naar het paardenoog.
De meeste aanwezigen daar kenden haar en haar werk al, en ik was blij met de voor mij nieuwe
informatie die ze met ons deelde.
Annette bleef in beide presentaties dicht bij zichzelf; rustig en helder formulerend vertelde ze over
wat er in een paardenleven kan gebeuren (bv stress, te hard of te weinig training, te rijk of te arm
voer, kleine blessures die niet opvallen, maar wel aan de basis liggen vaan een hoop ellende etc).

Het is super interessant om te weten dat de paardeniriscopie, net zoals Annette zelf, nog volop in
ontwikkeling is en dat haar werk een prachtige en duidelijke inkijk geeft in het zijn en welzijn van
paarden!
Dankjewel Annette, voor het delen van je kennis en liefde voor het paard….
De volgende keer ben ik er graag weer bij!


1 november 2017

Analyse en iriscopie bij Stal Kampinga

Vandaag onze paarden onder de loep genomen door Annette Timmer van Paardenoog analyse – iriscopie. Hele leerzame dag gehad en veel te weten gekomen over onze paardjes. Met dank aan Vente Paardenvoeding.

Oog-analyse
Iriscopie
Iriscopie